TarpunaLab
Dinàmiques d’innovació social participativa i col·laborativa
Al món hi ha molts problemes. Cal pensar diferent. A Tarpuna creiem en el potencial de la creativitat per resoldre les necessitats socials. Hem creat el TarpunaLab per estar sempre en un ecosistema d’innovació social i sostenible, que a part de ser molt estimulant reforça els lligams de confiança. A més, creant, la gent s’entén.
El fem servir per recollir idees sobre productes i serveis propis, per generar noves iniciatives sostenibles amb altres organitzacions, o per ensenyar-aprendre a fer innovació social.
El TarpunaLab exemplifica l’essència del nostre ADN com a cooperativa d’iniciativa social: ens motiva no només el què sinó sobretot el com i el per què, volem codissenyar i cocrear des d’una actitud radicalment col·laborativa, ens agrada impulsar espais de codecisió participativa amb el focus posat en les necessitats i expectatives de les persones i en les seves interaccions.
Tarpunejar consisteix en un recorregut (real o virtual) guiat i en grup, que afavoreix la creativitat dels participants i del grup orientada a imaginar idees, respostes i projectes d’innovació social. Durant el recorregut, es realitzen parades a llocs clau, i es fa servir una metodologia d’emergència i gestió d’idees que permet produir pensaments disruptius i novedosos, basada en la interacció entre persones, projectes i realitats diverses i compromeses.
Què oferim?
Assessorem entitats, empreses i ajuntaments en projectes i processos d’innovació social basats en la nostra experiència (agricultura social, estalvi energètic, consum conscient i tranformador, innovació social en general).
- Organitzem tallers de reflexió estratègica organitzacional per, de manera col·laborativa, determinar i/o revisar l’estratègia o la planificació estratègica d’una organització.
Amb qui hem tarpunejat?
- CanCET. Desenvolupament de nous productes conjunts
- ICO. Desenvolupament de nous projectes de recerca
- Ajuntament de Barcelona. Agenda21. Inspiració en xarxa per a la innovació social
- Hewlett Packard. Desenvolupament d’estratègies internes d’Innovació social
- CIEE Educació per a la innovació social
- Ateneu de fabricació digital de Les Corts. Creació i dinamintzació dels Espais CO
- Can Valldaura. Creació d’un Hort d’autosuficiència
- Ajuntament de Barcelona. Plans estratègics i funcionals dels Ateneus de Fabricació de Les Corts, Ciutat Meridiana, Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Gràcia, Nou Barris.
- 1r Aplec d’Agricultura Urbana. Creació i coordinació.
- Palau Macaya. Pobresa Energètica: una mirada nova. Noves solucions a un problema massa vell.
- Universitat Autònoma de Barcelona. LivingLab UAB.
- Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona. Laboratori d’idees del sector fructícola català.
Alguns exemples i resultats
- Projecte guanyador del Pla Buits: “l’Illa dels 3 horts”.
- Un tarpuneig pel Raval de Barcelona
- Tarpuneig per l’Agenda 21 de Barcelona
Comença a partir d’1h06min del video: http://www.btv.cat/alacarta/connexio-barcelona/21863/
- Hibridant amb l’ICO: Ocells als horts
http://ocellsdelshorts.org/