L’hort urbà i noves taules de cultiu

Per: Josep M. Vallès

A Tarpuna ens dediquem a la innovació social, a fer horts socials, projectes d’eficiència energètica col·laboratives, formació,… però sempre tenim present que el nostre primer projecte van ser les taules de cultiu per fer horts a balcons i terrats. Quan va sortir al mercat la primera taula de cultiu, l’any 2003, no n’hi havia cap que es pogués adquirir. La vam presentar a la fira de Biocultura i encara recordem la cara d’incomprensió o incredulitat que allò pogués funcionar. Fins i tot una persona es va a posar a riure davant la taula comentant que allò no era pas un hort ni era res.

Horturbà
Prototipus d’hort de l’any 2002

Han passat quasi 15 anys i ara ja hi ha una dotzena d’empreses que s’han inspirat en les nostres taules i en la nostra proposta i parlar d’horts urbans o que surtin en un anunci o un programa de televisió ja és normal. El mateix ha passat amb el llibre de l’Hort urbà d’edicions El Serbal, que aquest any en fa 10 que va sortir i que va ser pioner d’una llarga sèrie de llibres. Igual que les taules, hi ha gent que ha fet aportacions interessant i altres que s’han limitat a intentar aprofitar la oportunitat. I nosaltres vam ser els pioners.

Quan hi pensem ho valorem com un gran èxit. Cultivar a casa, fer un petit retorn a la natura i al cultiu ecològic, aprendre i passar-ho bé, són alguns dels valors que aporta l’hort urbà i que ara s’han escampat.

Però no hem deixat pas l’activitat i aquest any li hem volgut donar un nou impuls. Creiem que les nostres taules, fabricades a Catalunya són les de millor qualitat del mercat, les que duren més i les de major mida, la qual cosa permet cultivar millor. Aquest any, per tant, hem revisat preus i hem tret uns nous models de Taules Córner, entre les quals la Taula Titànica, que té cabuda per a 450 litres de substrat i s’hi poden cultivar, per exemple, 150 enciams.

Si les voleu veure i comprar us convidem a visitar la nostra botiga virtual.

Taula Titànica de 450 litres