Jornades sobre pobresa energètica: resum primera sessió

El dimecres 18 de gener es va iniciar el cicle de jornades La pobresa energètica: una mirada nova. Noves solucions a un problema massa vell. Un cicle organitzat per Tarpuna amb el suport de l'Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona.

En aquesta primera sessió, anomenada La pobresa, energètica i global, ens vam trobar un centenar de persones al Palau Macaya que vam  començar explorant aquesta qüestió a través de les dades i conclusions sorgides en el 1er Congrés Català de Pobresa Energètica, celebrat el passat més de novembre. En Jaume Enciso, tècnic de sostenibilitat de l’Ajuntament de Sabadell, ens en va fer un breu resum que ens va permetre veure l’estat a Catalunya, les diverses iniciatives que es fan a nivell municipal i veure les dificultats que hi ha vers la normativa actual i la necessitat d’implementar actuacions preventives. La demanda, des de les diverses institucions i associacions, a l’administració, d’una estratègia conjunta de lluita contra la pobresa energètica, no deixa de ser un indicador de la gravetat i de l’abast de la dimensió social d’aquesta problemàtica.

L’Isoldre Devaliere, sociòloga i investigadora del Scientific and Technical Centre for Building (CSTB) ens va mostrar la dificultat de definir la situació de pobresa energètica i alhora la necessitat de configurar un marc normatiu que permeti mesurar-la i pervenir-la, tal com fan a l’Observatori Nacional de Pobresa Energètica de França. Treballar amb múltiples indicadors es fa imprescindible si es vol aconseguir una reducció del risc de pobresa pel que fa a l’accés de l’energia i d’altres necessitat bàsiques.

En Jan Frankowski, investigador acadèmic de la Universitat de Gdansk, membre del grup EVALUATE,  ens va explicar la situació a Polònia. Fent un recorregut històric a través dels mapes vam descobrir com es distribueix la vulnerabilitat energètica al seu país i vam obrir la visió a les limitacions de la gestió pública d’alguns dels serveis bàsics i la dimensió social de les polítiques energètiques governamentals.

En David Maruny ens va explicar la proposta del banc d'energia, com funciona i quin retorn social econòmic i ambiental està tenint. Ens vam endinsar en les dificultats per dur a terme propostes concretes de lluita contra la pobresa energètica. Vam veure les limitacions administratives, normatives i de participació social que cal superar per dur a terme una iniciativa que està dissenyada des de la participació ciutadana i amb estreta col·laboració amb el teixit social i amb les diverses administracions públiques.

Després d’un col·loqui animat i força participatiu, en el que vam aclarir dubtes i es van obrir diàlegs entre visions contraposades,  vam gaudir de la relatoria gràfica que la gent d’Apropa’t , un bon resum de la jornada que en recull les idees principals. Al final de la sessió tots els participants van proposar a través d’uns panells, les idees que més els hi havien cridat l’atenció, els desitjos de solucions i quines eren les claus de la qüestió. Amb totes aquestes idees i comentaris iniciarem el proper dimecres dia 25 la primera sessió de co-creació per descobrir entre tots reptes i iniciatives resolutives de la pobresa energètica.