Som una cooperativa mixta

Per: Josep M. Vallès

Quan vam pensar el projecte de cooperativa Tarpuna vam estar donant-li voltes si fer una cooperativa de treball, només amb socis treballadors o bé una cooperativa mixta formada també per socis consumidors i usuaris. Finalment vam optar per la segona opció. Tot i que és cert que la incorporació de nous socis consumidors està essent més lenta del previst estem convençuts que va ser una bona decisió.

Tal com va dir un amic en una conversa informal, les persones tenim dos moments importants en els quals podem decidir sobre el model de societat que volem, un és a les eleccions, triant el programa polític que més s’acosti al nostre ideal de societat, i l’altre és quan decidim comprar un producte o un altre. El procés de compra és un moment que conforma la nostra societat.

No és el mateix comprar en una gran superfície que en un comerç de proximitat i no és el mateix saber les condicions laborals, mediambientals i econòmiques del producte consumit que no tenir-ne ni idea i valorar només el producte pel preu de venda. Un volum gran de consumidors amb ganes de participar conscientment del procés de compra pot ser un petit motor de canvi social. Això és el que pretenem a Tarpuna i amb aquest objectiu treballem per engrandir el nombre de consumidors i animar-los a formar part de la cooperativa.

El camí que queda per recórrer és enorme. Només cal que fem una càlcul personal de quin % de la nostra compra diària són productes ecològics o quins són productes de comerç just o bé quantes vegades utilitzem serveis d’empreses socials o d’economia social. Tot i que aquests sectors de consum alternatiu han crescut molt els darrers anys encara estan a molt lluny de poder transformar la tendència global del mercat que es basa en un preu barat i en amagar la procedència i les condicions amb les quals s’ha produït el producte. I aquí s’escau també una reclamació a l’administració pública que és la responsable d’una part molt important del consum (alguns estudis situen la compra pública com a responsable del 16% del PIB en els països europeus). Les contractacions i compres de l’administració haurien d’incloure més sovint valoracions de tipus ambiental, de justícia social i sostenibilitat en general i haurien de ser un motor per què aquesta economia més alternativa pogués créixer i ser més competitiva.

Us convido doncs a apuntar-vos a la cooperativa i construir entre tots un model de consum més transformador.