En marxa un nou Ateneu per aprendre a fabricar de forma sostenible

Fa unes setmanes, es feia una sessió oberta a la Fàbrica del Sol per donar a conèixer l’Ateneu de fabricació que ara acull. Tarpuna hi vam ser, perquè ens feia molta il·lusió veure com s’ha fet realitat un projecte en el que vam dedicar molta energia l’any passat. Concretament, vam elaborar, per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, eAtFab-Logo-V-Textura-RGB-Fabrica-del-Sol1-199x212l Pla estratègic de l’Ateneu de fabricació de la Fàbrica del Sol. Ens va omplir d’il·lusió escoltar els estudiants dels instituts veïns explicar quins projectes de fabricació digital estaven fent. També, conèixer les persones que s’ocuparan de dinamitzar-lo.

 

Aquest projecte ens va donar l’oportunitat de conèixer la realitat social de la Barceloneta de més a prop, i, com havíem fet anteriorment a Ciutat Meridiana, o a Les Corts amb els Espais CO, el nostre esforç es va centrar en contextualitzar la proposta d’equipament per a que sigui desitjat, entès, i útil per els seus veïns i el seu apoderament. Els eixos temàtics d’aquest nou ateneu seran les energies renovables, i el binomi materials-economia circular.
Si hi ha una cosa que està en plena actualitat és el canvi de paradigma: d’unes ciutats dissenyades des de dalt anem cap a un model de ciutat més autogenerat. Per exemple, amb equipaments coherents amb les necessitats dels seus entorns, i la programació i l’ús dels quals sigui co-decida.
La fabricació social és un fenomen recent i encara complicat d’entendre per a la majoria. Però al cap i a la fi, no és tan diferent de la “fabricació” de verdures en un hort, cosa que s’entén des de fa milers d’anys. Aconseguir construir comunitats que s’apropiïn dels seus espais comuns per aprendre a produir junts les seves necessitats, és igual que ho facis amb un hort, que amb un ateneu.

Si voleu més informació:

http://ateneusdefabricacio.barcelona.cat/directori/ateneu-de-fabricacio-fabrica-del-sol/